Functieomschrijving
“Wat voor mij werken bij de Inspectie der Rijksfinanciën zo leuk maakt is de diversiteit van onderwerpen, de dynamiek van de politieke besluitvorming, het snijvlak tussen inhoud en financiën én natuurlijk de leuke collega’s.” Rianne van Staalduinen, Inspecteur der Rijksfinanciën bij de sectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Van ontwikkelingen op de woningmarkt en in de zorg tot investeringen in de infrastructuur en het onderwijs: bij de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF) komen alle beleidsthema’s van de Rijksoverheid samen. Wij spelen een centrale rol in de budgettaire besluitvorming en voorzien de minister van Financiën van gedegen advies. Inspecteurs zijn de oren en ogen van de minister van Financiën. Als junior adviseur/inspecteur heb je doorgaans bepaalde dossiers binnen de begroting van een ministerie onder je hoede. In overleg bepalen we bij welke sectie van de IRF of welk stafbureau je terechtkomt en op welke dossiers jij je richt. Je draagt met je inhoudelijke kennis over deze onderwerpen én het begrotingsproces bij aan een goede besluitvorming over beleid. Je adviseert over keuzes die de Rijksbegroting raken en zorgt zo dat overheidsgeld op de juiste manier wordt uitgegeven. Zo leer je in no time alles over politieke besluitvorming.
Wat er speelt in de politiek, speelt in jouw werkdag. Dagelijks krijg je verzoeken binnen, zoals vragen van een vakdepartement of vragen van de minister van Financiën over een thema dat op de agenda staat van de ministerraad. Bijvoorbeeld over de asielopvang of de bekostiging van scholen. Of je controleert de budgettaire stukken van het ministerie, zoals een begroting of een brief aan de Kamer. Je maakt de financiële gevolgen van beleidskeuzes inzichtelijk en kijkt daarbij ook naar financiële risico’s, welke middelen nodig zijn, eerdere besluiten, eventuele alternatieven, de doelmatigheid en doeltreffendheid.
Door overleg te voeren met beleidsmedewerkers van een ministerie of financieel specialisten binnen Financiën, en de juiste informatie te verzamelen, formuleer jij een kernachtig en overtuigend advies. Je gaat zelfstandig aan de slag, maar je kunt altijd terecht bij ervaren collega’s van de IRF voor hulp of advies.
We vinden het belangrijk dat jij je stap voor stap ontwikkelt tot ingevoerd dossierhouder en deskundig adviseur/inspecteur. Daarbij helpen we jou volop. Starters beginnen doorgaans bij een sectie in de rol van begrotingscoördinator. Op deze manier leer je de begroting en beleidsthema’s van jouw departement, het begrotingsproces en het IRF-werk snel kennen. Jij controleert het cijferwerk, coördineert budgettaire stukken en verspreidt die onder de juiste personen, binnen en buiten de IRF. Ook adviseer je de ambtelijke en politieke leiding van het ministerie van Financiën.
De IRF is verder een directie waar gezelligheid, sociale activiteiten buiten het werk (zonder verplichting) hoog in het vaandel staan.
Functie-eisen
Vaak weet je in de ochtend niet wat de werkdag gaat brengen. Komt er een aanvraag met een korte deadline binnen? Geen probleem. Binnen no time doorgrond jij complexe zaken, verzamel je de juiste informatie, stel je kritische vragen en kom je tot een gedegen advies. Jij begrijpt dat er verschillende belangen spelen bij beleidsthema’s, durft stelling te nemen en weet overtuigend uit de hoek te komen. Ook voel jij je verantwoordelijk voor je werk en lever je – ook onder tijdsdruk – notities van hoge kwaliteit af. Je bent in staat om als inspecteur ook in contact met andere departementen het standpunt van Financiën uit te dragen, óók als dat weerstand oproept.
Verder heb je:
- wo-niveau en je hebt bij voorkeur een opleiding in een economische of bestuurlijk-juridische richting afgerond;
- affiniteit met politieke besluitvorming: je volgt de actualiteit, weet wat er speelt in de wereld en hebt inzicht in politieke verhoudingen;
- cijfermatig inzicht: je kunt financiële stukken (begroting, jaarverslag) snel doorgronden, berekeningen maken, de juiste informatie uit dossiers filteren en de juiste verbanden leggen tussen cijfers;
- goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk: je kunt een kort en bondig advies opstellen en dit overtuigend uitdragen.
Arbeidsvoorwaarden
- Salarisniveauschaal 11
- SalarisomschrijvingSchaal 10, 11.
- MaandsalarisMin €3.503 – Max. €5.343 (bruto)
- DienstverbandArbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
- Contractduur2 jaar
- Minimaal aantal uren per week36
- Maximaal aantal uren per week40
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Bijzonderheden
- We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.
- Draag jij graag bij aan een financieel gezond Nederland? Je bent van harte welkom. Solliciteren kan door je cv en motivatie in te sturen. Maar we staan ook open voor andere vormen, zoals een video- (met bijgevoegd je cv) of presentatie-sollicitatie (in PowerPoint). In het laatste geval plak je de link van je sollicitatie in een pdf- of Word-bestand. Zo kunnen we je sollicitatie goed verwerken.
- Gedurende de openstelling van de vacature kunnen ook gesprekken plaatsvinden. Als we de geschikte kandidaat hebben gevonden, sluiten we de vacature mogelijk eerder dan de aangegeven openstellingstermijn. We vragen je daarom om niet tot het laatste moment te wachten met solliciteren.