Voor wie
Je hebt een hbo-master of wo-master bij de start van het traineeship op 6 maart 2023. Ook heb je maximaal 2 jaar geleden je masterdiploma behaald, gerekend vanaf de startdatum van ons programma. Naast je afgeronde studie, vinden we het vooral belangrijk dat je aantoonbare affiniteit hebt met financiële vraagstukken. Verder beschik je over de volgende eigenschappen, kwaliteiten en competenties:
- Je bent maatschappelijk betrokken. Dat kan blijken uit vrijwilligers- of bestuurswerk, maar ook uit mantelzorg. Misschien doe je de boekhouding voor je ouders, was je penningmeester bij je studievereniging of gaf je les aan vluchtelingen.
- Je vindt het belangrijk te weten wat er speelt op politiek en financieel-economisch vlak en volg je dit op de voet.
- Je bent enthousiast en energiek; je ziet dit traineeship als een mooie kans om het Rijk en uitvoerende organisaties te leren kennen.
- Je bent ambitieus en leergierig; je kijkt met een frisse blik naar het reilen en zeilen in organisaties, je komt met nieuwe ideeën en steekt je mening niet onder stoelen of banken.
- Je werkt graag samen met anderen en je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Tijdens het opleidingsprogramma besteden we aandacht aan je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.
- Je bent in staat, zeker in de huidige tijd, zelfstandig en taakgericht te werken, op je werkplek en ook vanuit huis.
Wat ga je doen
Financiële vraagstukken binnen een politieke context spelen een belangrijke rol binnen de hele Rijksoverheid. Je kunt bij dit Financial Traineeship dan ook álle kanten op. Onderhandelen over financiële keuzes? Controleren of geld verantwoord wordt uitgegeven? Beleidsplannen doorrekenen? Advies uitbrengen over budgetverdeling? Of liever data verzamelen en analyseren? Alles is mogelijk. We horen heel graag waar jouw interesse ligt en waar jij al goed in bent. Duidelijk is dat de maatschappelijke invloed van je werkzaamheden groot is en dat je vaak bezig bent met onderwerpen die je terugziet en -leest in de media.
Je gaat in 2 jaar tijd op 3 verschillende werkplekken bij overheidsorganisaties aan de slag. Vaak is dat de directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie, maar je kunt ook terechtkomen bij de financiële afdeling van een beleidsdirectie of een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat of de politie. Bij je 1e werkplek draai je 12 maanden mee, daarna ga je 6 maanden aan het werk bij je 2e en 3e werkplek. Bij je 3e werkplek ga je terug naar de organisatie waar je startte, maar dan in een andere financiële functie.
Je haalt het meest uit jouw traineeship wanneer je kiest voor 3 uiteenlopende werkplekken, zodat je aan het einde van het traineeship een goed en compleet beeld hebt van de Rijksoverheid. Meekijken? Integendeel: je draait in iedere periode mee als volwaardig medewerker. Naast de kennis die jij opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor collega’s. Reken maar dat jouw frisse blik van meerwaarde is voor verschillende processen binnen de Rijksoverheid.
Naast beleidsfuncties bij de ministeries, zijn er ook werkplekken beschikbaar bij uitvoeringsorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Nederlandse Emissieautoriteit, de Raad voor de Kinderbescherming, de Auditdienst Rijk, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijkswaterstaat, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst en de Algemene Rekenkamer.
Opleidingsprogramma
Het Financieel Traineeship start op 6 maart 2022 met een opleiding van 2 weken bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Hier stomen we jou en je medetrainees klaar voor je 1e werkplek. Zo leer je in no time hoe een begroting wordt opgesteld en hoe het kasverplichtingenstelsel en het baten-lastenstelsel werkt, maar ook hoe je gesprekken voert met de minister en onderhandelingen het beste kunt insteken. Tijdens het traineeship volg je op werkdagen nog regelmatig lessen op de Rijksacademie om je verder te verdiepen in de overheid en jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen.
Na het traineeship
Na afloop van het traineeship is de kans groot dat je aan de slag kunt bij de Rijksoverheid. De ervaring leert dat er altijd plek is voor iemand die dit traineeship succesvol afrondt. En weet je wat het mooiste is? Door de brede oriëntatie, jouw grote netwerk en ervaring die je hebt opgebouwd, heb je hier zelf een grote stem in.
Wat bieden we je
Een uniek traject met inhoudelijke uitdagingen, opleidingen en persoonlijke begeleiding: dat is het Financial Traineeship in een notendop. Als deelnemer krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar bij een van de ministeries waar je tijdens het traineeship werkervaring opdoet.
De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Het startsalaris is voor alle financial trainees gelijk: je start in schaal 10.0 op basis van een 36-urige werkweek. In de praktijk werk je 40 uur per week, waarbij je, boven op je wettelijke vakantie-uren, 4 compensatie-uren per week spaart. Verder bieden we je aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het ministerie van Defensie heeft een andere CAO dan de CAO Rijk. Hierdoor kunnen de arbeidsvoorwaarden bij Defensie anders zijn.
Meer weten? Kijk dan op de pagina over arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.
Waar je nog meer op kunt rekenen:
- Een Individueel Keuze Budget (IKB) (16,37% van je bruto jaarsalaris), waarmee je de keuzes kunt maken die bij jou passen en een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf kunt samenstellen.
- Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bedrijfsfitness en studiefaciliteiten.
- Volledige vergoeding van je ov-reiskosten (woon-werkverkeer).
- Volop mogelijkheden om jezelf naast het opleidingsprogramma verder te ontwikkelen op thema’s naar keuze.
- Een vierdaagse studiereis naar Brussel en Luxemburg, die je samen met je medetrainees organiseert.
- Werkbezoeken naar de Tweede Kamer en Algemene Rekenkamer. Daarnaast krijg je de kans om op eigen initiatief een kijkje te nemen bij meer ministeries en uitvoeringsorganisaties.
- Inspraak in (de toekomst van) het Financial Traineeship, door aan te sluiten bij een of meerdere commissies, zoals werving en selectie en promotie.
- In korte tijd bouw je een groot netwerk op van (voormalig) trainees en collega’s bij je werkplekken.
Solliciteren
Zie jij het Financial Traineeship wel zitten? Solliciteer dan naar een plaats in de winterlichting 2023. Dit is mogelijk van 20 september tot en met 6 november 2022. Let op: de data die we in de sollicitatieprocedure noemen, zijn afhankelijk van de situatie in Nederland op dat moment rondom COVID-19. Het is mogelijk dat we van de data afwijken. Daarover communiceren we als het nodig is op deze pagina, in de vacaturetekst en in onze reactie op je sollicitatie.
Selectieprocedure
Onze selectieprocedure bestaat uit de volgende stappen:
Stap 1: solliciteren
- Laat met behulp van je korte maar inhoudelijk krachtige motivatiebrief, een Nederlandstalig cv en een (voorlopige) mastercijferlijst zien wat je ons te bieden hebt. Dat kan van dinsdag 20 september tot en met zondag 6 november 2022 via de sollicitatiebutton. We vragen je hierbij te refereren naar RB 22-36.
- We nemen je sollicitatie alleen in behandeling als de bijlagen in Word- of als pdf-bestand zijn opgemaakt.
- Na de sluitingsdatum starten we met de 1e selectieronde: de briefselectie. Je motivatiebrief vormt ook de basis voor het selectiegesprek in de eventuele 2e ronde.
Stap 2: het 1e gesprek
De eerste gesprekken vinden online plaats gedurende de sollicitatieperiode en tot en met 9 december 2022. Je spreekt met één van de coördinatoren van het traineeship en een (voormalig) financial trainee. Dit gesprek gaat over jouw financiële kennis, je maatschappelijke betrokkenheid en je persoonlijkheid. Ook zijn we benieuwd bij welk ministerie je wil starten met je traineeship.
Stap 3: het 2e gesprek
Word je geselecteerd voor de 2e ronde? Dan ga je tussen 19 december en 13 januari op gesprek bij je mogelijke 1e werkplek. Ook weer online of op het betreffende ministerie. Hier spreek je met 2 medewerkers van het ministerie, zoals een afdelingshoofd en een financieel medewerker. Samen kijken we vervolgens of deze werkplek bij jou past.
Stap 4: arbeidsovereenkomst
- Kort na het 2e gesprek hoor je of je deel mag nemen aan het traineeship. Valt de keuze op jou? Gefeliciteerd! Je ontvangt van je startministerie een aanbod voor een arbeidsovereenkomst.
- Als je dit aanbod accepteert, nodigen we je uit voor de kennismakingsbijeenkomst op 16 februari 2023. Hier ontmoet je de andere deelnemers die in dezelfde periode als jij aan het Financial Traineeship beginnen. Ook maak je kennis met de centrale coördinatoren van het traineeship en de projectleider van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.
Stap 5: introductie
Op maandag 6 maart 2023 start je met een introductieprogramma op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Je gaat 2 weken daarna aan de slag bij je 1e werkplek.
Niet geselecteerd?
Ben je niet geselecteerd voor het traineeship? We horen graag of je op de hoogte wilt blijven van toekomstige startersfuncties bij het Rijk.
Planning 2022
Start sollicitatieperiode | 20 september 2022 |
Sluiting sollicitatieperiode | 6 november 2022 |
1e sollicitatiegesprekken | 20 september tot en met 9 december 2022 |
2e sollicitatiegesprekken | 19 december 2022 tot en met 13 januari 2023 |
Kennismakingsbijeenkomst | 16 februari 2023 |
Start Financial Traineeship | 6 maart 2023 |
Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Financial Traineeship? Neem dan contact op met de coördinatoren via financialtraineeship@minfin.nl.
Ervaringen van financial trainees
Ben je benieuwd naar de ervaringen van huidige trainees? Bel gerust met Bram Schepers (06 – 11 29 02 51), Laurie Paul (06 – 29 63 92 91) en Mikail Şevik (06 – 25 16 20 71). Zij vertellen je er graag meer over.